Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Max Emil Friedrich von Stephanitz

Rytmistr Max von Stephanitz (30. 12. 1864 - 22. 4. 1936), rodným jménem Max Emil Friedrich von Stephanitz byl německý chovatel psů a popularizátor plemene německý ovčák.

Toto dnes nejrozšířenější a nejoblíbenější plemeno na světě prakticky vytvořil v takové podobě, v jaké je známé v současnosti. V roce 1899 založil také chovatelský spolek Der Verein für Deutsche Schäferhunde (SV), který funguje až do dneška.

Narodil se do rodiny z nižší šlechty. Na její přání se dal na vojenskou dráhu a vypracoval se až na jízdního důstojníka. Během své práce se setkal i s ovčáckými psy, kteří ho zaujali svojí pracovitostí. V 90. letech 19. století koupil pozemek nedaleko obce Grafrath v Bavorsku, kde začal s chovem psů. Hledal vhodné pracovní psy pro založení nové linie, až jej 8. dubna 1899 na výstavě psů ve Frankfurtu jeho spolupracovník Arthur Meyer upozornil na tříletého ovčáckého psa Hektora Linkersheima. Byl to krátkosrstý vlkošedý pes se vztyčenýma ušima a asi 60 cm v kohoutku. Von Stephanitz ho koupil a přejmenoval jej na Horanda von Grafrath, zakladatele chovu a známého prapředka všech německých ovčáků.

Související pojmy: Deutscher Schäferhund, NO, SV


-->